Ambitie Loont: maak de juiste keuze makkelijk

11 november, 2016 • 15:04
Donderdag 10 november stroomde het Wibauthuis in Amsterdam vol met professionals die werken aan armoedebestrijding. Reden? Het 4e schuldencongres, georganiseerd door Delta Lloyd Foundation, de Hogeschool van Amsterdam en CZ. Dit jaar bepleitten we samen vurig: ambitie loont!

Wil je schulden op lange termijn goed aanpakken, dan moet je de lat hoog leggen. Dat lukt alleen als je de handen ineen slaat. Schuldhulpverleners met schuldeisers. Maatschappelijke dienstverlening met wetenschap, bedrijven en overheid. Tijdens het congres Ambitie Loont waren al deze partijen vertegenwoordigd. In het publiek, maar ook in de sprekers.

Schuldenaanpak vanuit verschillende perspectieven
Het ochtendprogramma stond in het teken van gedragsverandering, met lezingen van onderzoekers Sille Krukow en Joanne Reinhard. In het middagprogramma werd de rol van bedrijven en overheid belicht met lezingen van:

  • Hans Peter Poelstra van Bunq over de rol van IT bij schuldenaanpak;
  • journalist Joris Luyendijk over hoe bedrijven die puur vanuit winst denken schuldenaanpak in de weg staan;
  • president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot over financiële weerbaarheid van overheid, bedrijven en gezinnen.

Journalist en documentairemaker Fidan Ekiz praatte de dag aan elkaar. En we hadden een primeur: de eerste beelden van de docuserie Schuldig over armoede in de Vogelbuurt in Amsterdam Noord. Filmmakers Sarah Sylbing en Ester Gould vertelden over hun ervaringen tijdens het maken van de serie. Tussendoor gingen deelnemers zelf aan de slag in verschillende workshops.

Houd het simpel: van Playstation tot spaarenveloppen
Vanuit verschillende perspectieven kwamen we tot dezelfde conclusie: om schulden aan te pakken moet je het mensen makkelijk maken om er zelf iets aan te doen. Of, zoals Sille Krukow het verwoordde: maak de juiste keuze een gemakkelijke keuze. Dit zit vaak simpele dingen. Een herkenbare website-interface waar studenten hun inkomen moesten doorgeven (afgekeken van de Playstation), een formulier dat vooraf al deels is ingevuld, zodat mensen zelf minder moesten invullen. Naast een maandelijkse salarisenvelop ook een spaarenvelop uitreiken. Voorbeelden uit de praktijk van Krukow en Reinhard waarbij gedrag zichtbaar veranderde: er werden meer gegevens doorgegeven en er werd meer gespaard.

Legaal een zak stront verkopen
Bedrijven opereren vaak vanuit shareholder value: het idee dat winst het enige is dat telt. Wanneer het legaal is om ‘een zak stront te verkopen aan iemand die niet beter weet’ – woorden van Joris Luyendijk – is het moeilijk om armoede te bestrijden. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Bunq, een bank met een maatschappelijkere insteek. Hans Peter Poelstra vertelde over de app, die schuldhulpverleners kunnen gebruiken om budgetten van cliënten te beheren. En bij te sturen wanneer het fout dreigt te gaan.

Maak eigen ambitie schuldenaanpak waar
Een kleine greep uit de inzichten van Ambitie Loont. Dat het onderwerp leeft, bleek uit de discussie achteraf met Luyendijk en Knot. Marie-Louise Voors van DLF: ‘Uitgepraat raakten we niet, er is nog een hoop te doen. Maar deze tools bieden een mooie aanzet om onze eigen ambities rond schuldenaanpak waar te maken. Hopelijk geldt dit ook voor al die collega’s uit het werkveld die deelnamen aan het congres.’